RODEN - Plannen die de leefbaarheid in een dorp vergroten komen in aanmerking voor een bijdrage uit het Dorpenfonds. Het Dorpenfonds bestaat al jaren en vanuit dit fonds kunnen initiatieven van inwoners grotendeels worden gefinancierd. 2 jaar geleden is een Dorpenfondscommissie in het leven geroepen die de aanvragen beoordeelt. Waar moet een aanvraag aan voldoen? En wordt er wel eens een initiatief afgekeurd?

Van pannakooi tot het verbeteren van een park met bankjes en meer groen. Alle aanvragen van initiatieven die binnenkomen worden door de Dorpenfondscommissie getoetst. Deze commissie bestaat uit raadsleden Frederik van Lookeren, Free Hoving (voorzitter), Hans Strik, Christel Pijpker, Geranda de Haan en Christine Stille en ambtelijk secretaris Henriëtte Johannes.

Ondersteuning

Alles begint bij de aanvraag. Die wordt online gedaan. Bij het aanvragen kunnen inwoners ondersteuning krijgen van ambtenaren, zodat een initiatief wordt voorzien van alle juiste informatie. Er wordt meegedacht om goede ideeën haalbaar te maken. Op die manier kan de commissie er in 1 keer goed naar kijken, zonder dat het nog een paar keer terug wordt gestuurd omdat de aanvraag niet compleet is.

Richtlijn

De commissie kijkt onder meer of initiatieven de sociale cohesie in het dorp bevorderen, een goed onderbouwd financieel plan hebben en bijdragen aan de inclusiviteit, duurzaamheid en versterking van de leefomgeving. Initiatieven hoeven niet origineel te zijn. Een aantal jaren geleden kwamen de beweegparken erg in opkomst. Diverse dorpen hebben elkaar geïnspireerd. De commissie kijkt of het ook echt iets toevoegt aan de gemeenschap.

Vanuit het Dorpenfonds wordt standaard 75 procent van het benodigde bedrag uitgekeerd. De begroting mag niet hoger zijn dan 100.000 euro en voor 25 procent van de kosten moet zelf worden zorggedragen. Dit percentage is bewust gekozen, zodat inwoners zelf ook actief bijdragen, bijvoorbeeld door vrijwilligers of door extra financiering te organiseren.

Aanvraag aangehouden

In de afgelopen 2 jaar heeft de commissie nog nooit een aanvraag afgewezen. Maar wel één aangehouden. Dat kwam niet zozeer omdat het plan er niet goed uitzag, maar omdat de commissie zeker wilde weten dat er geen belangenverstrengeling aan de orde was. Dat bleek niet het geval, waarna het plan later alsnog goedgekeurd werd.

Inspirerend

In het begin waren vooral beweegparken populair, maar nu ziet de commissie een grote diversiteit in de aanvragen. Er zijn prachtige initiatieven uit alle hoeken van de gemeente. Hoewel de commissie soms kritische gesprekken voert over de haalbaarheid van projecten, leidt dit nooit tot spanningen. Het proces geeft juist energie. Het is inspirerend om te zien hoe vindingrijk inwoners zijn.