Aankomend weekend is het weer tijd voor de tradities van uitgebreid brunchen, paaseieren zoeken, veel chocolade en de paashaas, Pasen staat namelijk alweer voor de deur! Maar waar komen deze tradities eigenlijk vandaan? En wat vieren we eigenlijk?

De oorsprong van Pasen

Hoewel mensen er over het algemeen van uitgaan dat Pasen een Christelijke feestdag is, is dit slechts gedeeltelijk waar. Pasen zoals we het nu vieren is namelijk de uitkomst van een mengeling van meerdere geloven en culturen, zo kennen onder andere de Joodse en de Christelijke geloofsovertuiging het paasfeest. Maar ook de Germaanse lentefeesten, waar Koning Winter met vreugdevuren werd verjaagd om plaats te maken voor de lente, hebben deze feestdag mede vorm gegeven.

De oorsprong van Pasen ligt bij het Joodse ‘Pesach’, het Joodse paasfeest, hier wordt de bevrijding van de Joden in Egypte herdacht. Het 7 dagen durende feest begint op de avond van de eerste volle maan in de lente, de eerste avond van de viering wordt ook wel de Sederavond genoemd.
Ook op de Christelijke jaaragenda is Pasen een belangrijke datum, ze vieren dat Jezus weder opstaat uit de dood.

Goede Vrijdag

Vaak worden Goede Vrijdag en Pasen door elkaar gehaald. Goede Vrijdag is de vrijdag die voorafgaat aan Pasen, de dag waarop christenen de kruisiging van Jezus herdenken. Veel christenen en katholieken gaan ’s avonds naar een speciale kerkdienst voor Goede Vrijdag. De viering van de christenen is hierbij wat serieuzer dan die van de katholieken. De benaming ‘Goede’ Vrijdag zorgt bij een aantal mensen voor verwarring, want wat is er ‘goed’ aan een kruisiging? Christenen geloven dat deze gebeurtenis op zich vreselijk is, maar ook dat er iets moois doorheen schijnt. Jezus is namelijk in staat gelijk te vergeven, hij blijft liefdevol. Daarom wordt de kruisiging toch als iets moois gezien.

‘’En wat heeft de paashaas hier mee te maken?’’

Zoals bij de meeste feestdagen, verdwijnen de religieuze elementen naar de achtergrond, en maken ze veelal plaats voor hedendaagse invullingen. Zo denken we bij Pasen nu direct aan eieren schilderen en een paashaas als entertainment voor de kinderen. De paashaas is echter niets nieuws, al in de 14e eeuw komt de paashaas namelijk voor in Duitse fictieve verhalen.

De eieren die we associëren met Pasen staan in meerdere culturen symbool voor vruchtbaarheid en de komst van de lente.

Restaurants

Natuurlijk is het altijd gezellig met je gezin alles van croissantjes tot fruitsalade en alles daar tussenin op tafel te zetten. Maar hebben jullie meer zin in een dagje buiten de deur, zijn er door heel Nederland tal van leuke restaurants te vinden die Pasen niet zomaar aan zich voorbij laten gaan.

  • Op zowel Eerste als Tweede Paasdag, staat er in Artis allerlei lekkers klaar. Met uitzicht op de dieren kun je hier genieten van een typisch paasontbijt. Hierna wordt er ook een rondleiding aangeboden, de Pasen editie. Ook kunt u zelf een wandeling maken langs de bloeiende bollen. Kaartjes zijn online te bestellen.

  • Voor een echt bijzondere paaslunch kunt u terecht bij Kasteel Vaeshartelt in Maastricht. Op dit landgoed wordt een luxe 3-gangen lunch geserveerd met onder andere quiche, eggs benedict, en nog veel meer heerlijke gerechten. Met goed weer is het ook mogelijk buiten te lunchen.

  • Midden in de binnenstad van Groningen vind je Het Feithuis. Elk jaar is het hier met Pasen een feestje, voor de lekkerste brunch, maar ook ontbijt en diner, kun je hier terecht. Bovendien beschikt dit restaurant over een heerlijk terras, laat de zomer maar komen!

  • Toch liever thuis blijven? Bij Baker en Moore in Rotterdam kun je heerlijke paasboxen bestellen om thuis op te eten. Ook hebben ze de optie de box als picknick mee te nemen, zo heb je alles in één keer bij elkaar, en hoef je zelf alleen nog maar een mooi plekje uit te zoeken.

Kijk ook eens hier voor de fijnste restaurants bij u in de regio!

Voor de kids

Naast de horeca, zijn er ook genoeg leuke dingen te vinden die geschikt zijn voor het hele gezin. Voor een activiteit bij u in de regio kunt u eens een kijkje nemen op Kidsproof.nl

Toch wilden wij er één uitlichten:

  • Zo kan je bij het forteiland Pampus (in het Ijmeer) terecht voor de leukste activiteiten, met de boot naar Pampus is op zichzelf al een hele beleving. Eenmaal aangekomen is er op Eerste en Tweede Paasdag de mogelijkheid om te knutselen, eieren te zoeken , en een kijkje te nemen in het museumfort, genoeg te doen dus!